Coerver

 

Coerver Coaching je podjetje ki se ukvarja z pripravo nogometašev in izobraževanjem nogometnih trenerjev in v tem področju predstavlja svetovno metodo številka 1. Podjetje je ustanovljeno 1984. in adidas je tehnični sponzor že preko 25 let. Autentična je pred vsem zaradi dejstva, da je “globalni” naslednik Coerver metode, katere je začetnik nizozemski trener Wiel Coerver.

02-Coerver-kids -Wiel Coerver

“Nogometni Albert Einstein”, kakor so ga klicali zaradi njegovih revolucionarnih idej v nogometni metodologiji treningov, je v začetu ‘70-tih let prejšnega stoletja razvil lastno metodo (katera je po njemu tudi dobila ime) za učenje igralcev za katere je takrat in danes, revolucionaren, a temeljil se je na razvoju občutka za žogo (Ball mastery) in obvladovanju veščin, driblinga in ofenzivne igre 1 na 1, tu so se na ta način skozi Coerver metodo razvijali samozavestni in kreativni igralci za takratni, današnji i prihodnji tako imenovani “totalni nogomet”. Njegova dva najbliža sodelavca Alfred Galustian i Charlie Cooke so daljnega leta 1984 ustanovili podjetje, katero se je z pomočjo Coerverovega nogometnega ozadja kasneje, prav tako tudi danes razvija v smeri razvoja modernega nogometa in obstaja v skoraj 40 državah članicah FIFA-e na 5 kontinentih.

Osnovni principi so:

  • “Tehnika je temelj na katerem se gradijo vse ostale veščine v nogometu”,
  • “Verjamemo, da se vrhunska veščina lahko nauči in da se jo lahko obvladuje”,
  • “Izvrsnost zahteva veliki trud i nameren planski trening težjih okolnosti”,
  • “Ponavljanje v “zlatni dobi” od 6-12 let je ključno za ovladavanje i izpopolnjevanje v prihodnosti”,
  • “Končni uspeh ekipe je odvisen od individualnih kvalitet in kvalitete manjših skupin”,
  • “Veščine današnjih vrhunskih nogometašev se lahko naučijo vsi in oni so hkrati najboljši vzori za mlade nogometaše”,
  • “Verjajemo v napadalni nogomet”…

Coerver_Pyramid

Coerver Coaching ima priporočila od FIFA-e i UEFA-e, v mnogih nacionalnih nogometnih zvezah (Francija, Nemčija, Japonska, itd.), vrhunskih klubov (Manchester United, Arsenal, Bayern Munchen) in od vrhunskih trenerjev (Ferguson, Del Bosque, Wenger, Klinsmann). Z FIFA-o sodeluje na globalnem projektu “Football for Hope”, a z UEFA-o na projektu Grassroots program.
Mnogi vrhunski igralci (John Collins, Zenden, Overmars, van Nistelrooy, Xavi, Sneijder, Robben, van Persie, Lahm, Cristiano Ronaldo, Gareth Bale, itd.) so šli skozi Coerver metodo v mlajših rasnih kategorijah, nekateri v klubih, nekateri v nacionalnih selekcijah, a nekateri v samih Coerver kampih. A še bolj zanimiv je podatek, da je v finalni tekmi med Nizozemsko in Španijo svetovnega nogometnoga prvenstva 2010. V južni Afriki od 28 igralcev kateri so nastopili njih 17 šlo skozi Coerver sistem in metodo dela na ta drug način (največ zaradi dejstva, da se španska nogometna metodologija treninga naslanja na nizozemsko).